Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Görkemli Bir Asalet

 

Takıların ihtişamlı dünyası alabildiğine ışıltılı, olabildiğince zarif. Sahip oldukları desen, motif, figür gibi detaylardan bağımsız olarak üretimde kullanılan materyal de tek başına bir takının değerini ve karakterini tayin edebilir.

Şüphesiz yüksek değerleriyle en güçlü karakterleri Altın ve Pırlanta gibi materyaller yaratıyor. Sarı rengin en tutkulu tonuna sahip altın, yüzyıllardır insanlar nazarındaki kıymetinden bir şey kaybetmemiştir. Işıltısı, kolay işlenebilmesi, zaman içinde kararma, paslanma gibi reaksiyonlar göstermemesi altını daha da cazip hale getiren özellikler.

"Göz kamaştıran zarafet” altından sonra akıllara pırlantayı getiriyor. Doğadaki en sert madde olan elmasın belirli bir forma sokulmuş, işlenmiş hali olan pırlanta, elmastan daha değerli ve pahalıdır. Takıları süsleyen pırlantalar yeryüzünde asırlardır varlık göstermekte. Öyle ki en genç pırlantalar yaklaşık 900 milyon yaşında. Tarihe tanıklık etmiş olması pırlantanın asaletine gizem ekliyor.

 

Pırlanta Satın Alırken Bunlar Aklınızda Olsun

 

Pırlantanın parlaklığını ve değerini 4C olarak ifade edilen özellikler belirler. 4C, Clarity (berraklık), Cut (kesim), Color (renk) ve Carat (karat) ağırlığıdır. Pırlanta seçerken bu dört özellik göz önünde bulundurulmalı.

Pırlantanın berraklık derecesini içindeki leke sayısı, konumu, doğal özellikleri, büyüklüğü ve kabartma belirler. Yayacağı ışıltıyı ise ışığı kırma durumu tayin eder. Işığı kırma yeteneği, kesim şekliyle ilgili bir konudur. Berraklık derecesi ne kadar yüksek olursa olsun, doğru açılardan kesilmemiş bir pırlanta kusursuz bir parlaklığa sahip olmayacaktır. Doğru açıdan kesimle ışık, pırlantanın bir yüzeyinden girer, diğer yüzeyinden yansır ve nihayetinde üst kısımdan yayılır.

Pırlantalarda makul olan renksizlik olsa da oluşum sırasında meydana gelen tepkimeler pırlantaya koyu sarıdan parlak beyaza doğru genişleyen bir skalada renk verebilir. Ayrıca mavi, kırmızı, sarı, pembe gibi renkler de nadir olarak görülebilmekte.

Karat pırlantanın ağırlığını ölçen bir birimdir. Gramın beşte biri olduğu için 1 karat 0.200 grama tekabül eder. Pırlanta satın alırken en sık yapılan hata, değerin belirlenmesinde yalnızca ağırlığın göz önüne alınmasıdır. Karat değeri, pırlantanın değeri üzerinde etkiye sahip olsa da tek başına yeterli bir ölçüt değil. Bahsi geçen diğer unsurlar renk, berraklık ve kesim de pırlantanın değerini belirler.

 

Göz Alıcı Hediyeler

 

Altın ve Pırlanta gibi malzemeler maddi değerinden ziyade temsil ettikleri asalet, görkem, zarafet gibi kavramlar nedeniyle en kıymetli hediyelerden. Sevdiklerinize sevginizi pırlantanın asil duruşuyla ifade edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.